Een huis kopen of huren?

Een huis kopen of huren?

Een eigen plek zoeken om te wonen, kan je heel wat vragen opleveren. Los van de regio, de prijzen en de praktische kant komt er nog een belangrijk vraagstuk. Wat is de beste optie voor mij: kan ik best een huis kopen of huren?

Wat je vooral wil doen, is kijken naar je eigen levensstijl. Wat past het beste bij jou? Er is zo’n gezegde dat huren ‘weggegooid’ geld is. Maar klopt dat eigenlijk wel? En vanwaar komt die uitspraak?

Luister je liever de podcast?

Klik dan hier om de aflevering te beluisteren.

Missionbyrika podcast

De voordelen van een huis of appartement huren.

Een huis of appartement huren kan voordeliger zijn dan een huis kopen. Je hoeft niet een enorme som geld neer te tellen om een lening te krijgen bij de bank om een woonst te hebben. Vaak heb je 2 of 3 maanden huurwaarborg dat je betaalt, zo snel is dat geregeld. Je hebt op hele korte termijn een woonst die je, afhankelijk van je afgesloten contract, ook weer redelijk simpel kan inruilen voor wat anders.

Is huren weggegooid geld?

Dat komt vaak voort vanuit het standpunt dat je best een ‘eigen’ woonst hebt, waarbij je jouw lening bij de bank afbetaalt. De woning is overigens niet van jou tot je dit volledig hebt terugbetaald aan de bank (als je daar gaat lenen).


‘Ik heb een huis gekocht’ klopt dus in de meeste gevallen niet. Juister is: ik sta in de schulden bij de bank en mag daarom hier al wonen. Ik betaal maandelijks af, anders word ik eruit gekickt 😉


De voordelen van een eigen huis kopen.

Veel mensen hebben behoefte aan hun eigen stek, op een vaste plaats en iets wat (tenminste) aanvoelt of het van zichzelf is. Als je de bank na een periode van 20-30 jaar hebt terugbetaald, heb je wel een huis dat meegegroeid is met de inflatie van de vastgoedmarkt. We weten allemaal hoe die gaat, dus in dat opzicht is een eigen huis kopen geen slecht idee.

Een nadeel is dat je vaak eerst heel wat geld gespaard moet hebben om überhaupt een lening te kunnen verkrijgen.

Als je in diezelfde tijdspanne zou huren, bouw je geen vermogen op met het pand waar je in woont. Wel is het zo, dat huren vaak veel goedkoper is dan een lening voor een huis/appartement.

Het kan dus zomaar zijn dat je veel meer geld overhoud in de maand door te huren in plaats van een lening af te betalen. De voordelen hiervan zijn dat je sneller kan investeren in iets wat je geld oplevert. Lees in deze blog 6 manieren om passief inkomen te genereren.

De grootste valkuil van een huis kopen…

Een lening afsluiten voor een huis is een schuld op je nemen voor iets waar je nog 20-30 jaar (in de meeste gevallen) voor zal moeten afbetalen. Hoe een grotere lening je neemt, en dus vaak ook hoe een groter, mooier of luxer huis je kiest, hoe dieper jij jezelf in de schulden steekt. En dus ook … hoe harder jij zal moeten werken om dit ook weer af te betalen.

Een veel gestelde vraag bij de bank is: tot welk bedrag kan ik maximaal lenen?

Lees dit opnieuw, en hoor wat je zegt.

Je zegt: hoe diep kan ik mezelf in de schulden steken, en hoe hard zal ik elke maand moeten werken om dit terug te betalen?


En dat is een hele grote valkuil. Want het huis waar je in woont is de reden dat je er financieel op achteruit gaat. It’s eating you alive. Je hebt iets gekocht dat nog meer geld kost elke maand.


In beide gevallen, zowel bij een huis kopen als huren zit je met maandelijkse kosten. Daar kom je niet onderuit, tenzij je ergens bij familie op een zolderkamertje kan wonen!

Huis kopen of huren, stel jezelf eerste deze vraag.

De vraag die jij jezelf wilt stellen is voor dat je een keuze kan maken tussen huren of kopen is: wat voor levensstijl past bij jou? Vaak is het zo dat je denkt dat een huis kopen beter is dan huren.. Omdat de meeste mensen dit zeggen. Maar de meeste mensen werken ook heel hun leven enorm hard om dit weer af te betalen.

Zie je dit niet zitten, en wil je net zoals mij, gewoon de wereld rondreizen en vrij zijn? Je eigen tijd bepalen en meer genieten van het leven? Dan kan een eigen huis een serieuze blok aan je been zijn, en is huren wellicht een veel vrijere en fijnere optie.

Alles hangt af van welke levensstijl jij wilt. Kies eerst dat, en kijk daarna wat voor woonst daarbij past. Een stappenplan om je ideale levensstijl helder te krijgen vind je hier.

Er zijn ook andere mogelijkheden.

Ik ben een enorme fan van het motto: minder huis, meer leven.


Zo ben ik verliefd op tiny houses. Een klein huis, waar alles redelijk compact is maar waar je wel alle comfort van een huis hebt, gewoon wat kleiner. Vaak is dit stukken goedkoper dan een groot huis, en hoef je misschien niet eens een lening aan te gaan (of een hele lage). Zo blijft er meer tijd over om te leven in plaats van enkel te werken. Klinkt goed, nee? Een leuke serie om te kijken is Tiny House Nation. Hierbij gaan 2 mannen tiny houses bouwen voor allerlei gezinnen.

Tiny house

Je kan ook een huis of appartement kopen, waarvoor je niet maximaal hoeft te lenen. In dat geval blijft er maandelijks ook nog geld over, dat je bijvoorbeeld weer kan investeren. Beste van beide werelden 😉


🎧 Luister je ook graag de podcast? Deze aflevering gaat over huren of kopen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen