6 manieren om een passief inkomen te genereren

6 manieren om een passief inkomen te genereren

Wat is een passief inkomen? 

Een passief inkomen is een geldstroom die je vergaart zonder dat jij je tijd hiervoor inruilt. Deze passieve stroom opbouwen komt meestal niet vanzelf. Je zal eerst zelf het fundament moeten leggen, kennis opdoen en ontdekken welke vorm bij jou past.

Het grootste verschil tussen een passief en een actief inkomen is dat je bij een actief inkomen je tijd inruilt voor geld.

Het actieve inkomen is bij de meeste mensen wel bekend. Zo is een baan in loondienst een vorm van actief inkomen. Je gaat werken, vaak van maandag tot vrijdag, en op het einde van de maand krijg je hiervoor een salaris uitbetaald. Ben je zelfstandig ondernemer die diensten per uur aanbiedt? Dan valt dit ook onder actief inkomen.

Bekijk het actief inkomen zo: als je werkt, verdien je geld. Als je even niet werkt, verdien je geen geld.

Het voordeel van een actief inkomen is dat het snel en makkelijk verdient. Je ziet direct resultaat van je geleverde diensten. Het nadeel hiervan is dat je niet kan stoppen met werken. Als je niet werkt, verdien je geen geld.


Misverstanden rond passief inkomen

Passief inkomen opbouwen gaat niet vanzelf. Het is alles behalve een passief proces. Het klinkt heel erg mooi en uitnodigend, maar je dient wel eerst actie te ondernemen.

Een mooi voorbeeld is dit verhaal:

2 mannen willen hun dorp voorzien van water. De ene man koopt 2 emmers en begint direct met water van punt A (waterput) naar B (het dorp) te brengen. Hij verdient direct en actief geld. De tweede man denkt na, maakt berekeningen en plannen. Hij bouwt een waterleiding van punt A naar B. Dit kost hem eerst tijd, geld en moeite. Na een jaar is de leiding aangelegd, en stroomt het water (en het geld) dus passief binnen. Hij wordt slapend rijk terwijl de man met de emmers moet blijven rennen van A naar B om geld te verkrijgen.

actief inkomen

Passief inkomen is geen ‘get rich quick’. Alles hangt van jouw situatie af en hoe gedreven jij bent om te veranderen van een actief naar een passievere vorm van inkomen.

Ik heb de onpopulaire mening dat een passief inkomen opbouwen voor iedereen is weggelegd, als je maar hard genoeg wilt. Er komt vaak weerstand en dat is normaal. We worden hier vaak niet mee grootgebracht dat dit ook een optie is om geld te verdienen. Voel je deze weerstand nu ook? Vraag jezelf dan even af hoe anderen dit doen en wat je hiervan kunt leren. Je doet jezelf enorm tekort als je direct denkt dat het niet voor jou is weggelegd.


5 redenen voor een passief inkomen

Iedereen zou een passief inkomen moeten opbouwen. Waarom? Wel, simpelweg omdat je ten allen tijde keuzevrijheid creëert voor jezelf.

  1. Geen zin meer in je 9-5 job?

Bouw een passief inkomen op die jouw maandelijkse lasten dekt en je bent vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Zo kan je reizen waar, wanneer en hoelang je wilt zonder dat je altijd aan het werk hoeft te zijn.


2. Voltijds aan het werk, een gezinsleven, sociale activiteiten en hobby’s?

Een passief inkomen kan ervoor zorgen dat je wat minder hard hoeft te werken om alles draaiende te houden. Zo heb je de keuze om halftijds te werken (of helemaal niet meer) en wat meer tijd met je man/vrouw of kinderen door te brengen.


3. Een ziek familielid waar je graag nog alle resterende tijd mee doorbrengt?

Een passief inkomen biedt je die mogelijkheid. Hier kom je vaak te laat achter, want meestal moet er eerst iets erg gebeuren voordat je gaat inzien dat enkel je tijd inruilen voor geld een absurd idee is. Je wilt toch niet aan het werk zijn, als je weet dat je nog maar enkele weken hebt met je meest dierbare persoon?


4. Je vind je baan helemaal geweldig, maar wilt meer geld verdienen of vroeger op pensioen kunnen.

Dat kan natuurlijk ook. Alles is mogelijk, en voor iedere situatie is er wel een vorm van passief inkomen die aansluit.


5. Je kan jouw passie leven zonder financiële zorgen.

Wat als je niet meer hoeft te werken maar je zelf mag kiezen? Misschien wil jij je wel inzetten voor een goed doel, maar kan je dit niet voltijds doen omdat ‘de rekeningen’ betaald moeten worden. Je kan ondernemen, jouw passie leven of je dromen achterna gaan zonder de stress dat je er geld mee ‘moet’ verdienen.


Begin vandaag met het onderzoeken van financiële vrijheid en maak de switch van actief naar passief geld verdienen.

Hoe begin je met het opbouwen van een passief inkomen?

Dit hangt volledig van jouw situatie en dromen af. Er zijn heel veel verschillende manieren om een passief inkomen op te bouwen, maar niet elke vorm zal bij jou passen. Hieronder deel ik 6 manieren om een passief inkomen te genereren. 

De allergrootste verandering vindt plaats in je mindset. Wanneer je heel je leven werkt om geld te verdienen, kan het vreemd aanvoelen om dit niet meer te hoeven doen. Je kan prima geld verdienen zonder hard te moeten werken, maar dit komt er niet vanzelf. In plaats van geld uit te geven aan zaken die je geld kosten (kledij, vakanties, leningen voor een mooie auto of huis, …) kijk je vervolgens naar wat je kan aanschaffen wat geld oplevert. 

Eens je beseft dat je nu gaat werken om je eigen levensstijl te onderhouden, maar je deze ook kan omdraaien, ben je vertrokken. Leer om eerst te investeren in een passief inkomen, dan kan je daarvan in alle vrijheid écht gaan leven.

6 manieren om een passief inkomen te genereren.

1. Vastgoed

Een hele bekende vorm van passief inkomen is vastgoed. Je kan hiermee vele kanten op: vastgoed om te verhuren, flippen (opknappen en verkopen), waarde toevoegen of een pand omvormen en een andere bestemming geven. Je kan ook zelf een pand huren en weer onderverhuren, hierbij moet je wel even goed kijken naar de wetgeving.

vastgoed passief inkomen

2. Schaalbaar verdienmodel opzetten

Een schaalbaar verdienmodel is een verdienmodel waarbij jij jouw tijd niet inruilt voor geld. Van uurtje factuurtje naar een passievere inkomensstroom. Je maakt 1 keer een product, en kan het daarna oneindig verkopen. Deze vorm van ondernemen creëert de mogelijkheid van een vrije agenda. 


3. Affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij jij een commissie verkrijgt voor de via jou verkregen verkoop van een product. Jij prijst bijvoorbeeld een product aan van Jan, Marie ziet dit en koopt via jouw link het product van Jan. Jij verkrijgt een commissie over de winst die Jan maakt met de aankoop van Marie.


 4. Beleggen op de beurs

Op de beurs zijn er voor iedereen kansen. Ken je hier helemaal niets van en denk je dat het ingewikkeld is? Been there, done that.

Beleggen op de beurs is voor iedereen, zowel voor mensen die hier heel actief mee bezig willen zijn, als voor mensen die er weinig kennis van hebben. Wil je heel actief bezig zijn met de beurs, dan zijn losse aandelen of opties waarschijnlijk heel erg je ding. Wil je juist heel passief vermogen opbouwen? Dan zijn indexfondsen of ETF’s beleggingsvormen die je mogelijks aanspreken.

Aandelen passief inkomen

 

5. Cryptocurrency

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met cryptocurrency. Je hebt vast wel eens over Bitcoin gehoord, een digitale muntsoort gecodeerd met de blockchain technologie.

Wist je dat er nog heel wat andere cryptomunten zijn? Je hebt bijvoorbeeld Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Binance coin (BNB), Solana (SOL) en nog vele andere.

Hoe verdien je dan passief geld met deze munten? Je hebt verschillende opties, ik deel hier 2 interessante manieren.

Je kan traden in crypto, dit houdt in dat je cryptomunten aankoopt en weer verkoopt met winst. Traden is niet helemaal passief geld verdienen, maar wel passiever als je 9-5 op kantoor. Een andere optie is om munten te staken, hierbij hou je de gekochte munten aan in je wallet en in ruil krijg je hiervoor een vergoeding.

 

6. NFTs

Een NFT staat voor non-fungible tokens of niet-verwisselbare tokens. In vele gevallen gaat een NFT om digitale kunst. Bijvoorbeeld een foto of een video, een 3D model, GIF’s of digitale objecten. NFT’s worden verkocht voor cryptocurrency en elke transactie wordt bijgehouden op de blockchain.

Je hebt van elke NFT set meerdere items en net zoals bij fysieke kunst wordt de prijs bepaald door de waarde dat iemand er voor over heeft. Zoals elke andere markt wordt ook de NFT markt gedreven door vraag en aanbod.

Je kan op meerdere manieren geld verdienen met NFT’s. Je kan bijvoorbeeld traden, dus aankopen en verkopen van NFT’s. Hiervoor heb je de juiste kennis nodig, want lang niet elk project is van waarde. Je kan ook zelf je eigen NFT uitbrengen. Artiesten of designers kunnen op deze manier veel meer geld verdienen dan ooit tevoren.


Uiteraard is dit blogartikel geen financieel advies, maar toon ik je enkel even wat opties die interessant kunnen zijn.Over de schrijver
Reactie plaatsen